Gerda och Salomo Wuorios stiftelse

  suomi  svenska  englishGerda och Salomo Wuorios stiftelse Salomo Wuorio S. Wuorios måleri S. Wuorios arbeten Publikationer
kuva kuva kuva kuva kuva kuva kuva kuva kuva
kuva kuva
Skillnadsgatan 13

I hörnet av Skillnadsgatan och Ludvigsgatan på Ludvigsgatan10 uppfördes år 1893 ett nytt huvudkontor för Försäkringsaktiebolaget Suomi som planerades av Sebastian Gripenberg och vars dekorationsmålningar utfördes av S. Wuorios måleri. Nedre våningen av byggnaden i två våningar var i dess helhet reserverad för kundbetjäning och den övre våningen var verkställande direktörens bostad. Speciell vikt fästes vid en representativ interiör. När byggnaden presenterades i tidningen Teknikern skrev man att interiören gav ett betydande enhetligt och högklassigt intryck. I panelningen av taken hade man laserat dekorationsmönster på så sätt att virkets fibrer fortfarande var synliga. Väggpanelerna var av björk men de laserades till mahognyfärg.

Dekorationsmålaren Fritz Hilbert från S. Wuorios måleri restaurerade målningarna år 1967. I byggnaden fungerade tidningen Helsingin Sanomats kundtjänst länge. Numera är utrymmena i restaurangbruk.

Byggnaden på kartan